Medaus kombučia

Kombučia arba kitaip vadinamas arbatos grybas jau tapo pakankamai populiariu gėrimu tarp sveika gyvenseną propaguojančių žmonių. Tačiau tik nedaugelis susimąsto, jog net ir fermentuotas cukrus lieka cukrumi. Cukraus kiekis po fermentacijos vis dar toks pat didelis, kaip kad jo įdėjote. Jei jūs, kaip ir aš, siekiate neturėti cukraus savo mityboje arba norite įvairovės, siūlau rinktis medaus kombučia. Kas tai? Tai ta pati kombučia, tas pats arbatos grybas, tik vietoj juodos arbatos ir cukraus naudojama žalioji arbata ir medus. Labai labai skanu!

Jei dar nesate ragavę jokios kombučios arba tai buvo tik jūsų vaikystėje, priminsiu šio gėrimo privalumus:

  • gerina virškinimą;
  • padeda numesti svorio;
  • atjaunina visą kūną;
  • valo nuo toksinų;
  • stiprina imunitetąir apsaugo nuo ligų;
  • suteikia daugiau energijos.

Visų pirma jums reikės arbatos grybo. Nesunkiai galite gauti jį iš draugų, per įvairius forumus, facebooką ar nusipirkti internetu.

SAM_1262.jpg

Grybas nuolatos auga, apatiniai jo sluoksniai patamsėja (nuotraukoje viršuje grybas priauginęs daug sluoksnių) – juos kas antrą rauginimą išmeti, naudoti tik šviesiausius viršutinius grybo sluoksnius. Bet jei norite pasidalinti su kitais ir apatinis grybo sluoksnis dar pakankamai storas ir šviesus – galite jį atskirti ir pradėti naudoti kitame stiklainyje.

SAM_1267.JPG

Liesti grybą rankomis galite drąsiai, bet žinokite, kad jis miršta sąlytyje su metalu, tad nenaudokite metalinio dubens ir nedėkite jo tiesiai į metalinę kriauklę. Grybą kol kas padėkite į šalį, reikės sutaisyti arbatą.

Pasiruošiam arbatą. Naudokite ekologišką žaliąją arbatą iš sveiko maisto parduotuvės, kadangi didžiosiose parduotuvėse jos paprastai aromatizuotos. Į prieskonių sietelį įdedu 4 arb. šaukšt., man taip patogiau ją išimti. Jei jums priimtina – dėkite arbatą tiesiai į puodą ir paskui nukoškite per sietelį. Ar galima naudoti arbatą pakeliuose? Iš esmės taip, bet turėkite omenyje, kad pakelinė arbata yra arbatos apdirbimo/ pakavimo metu likusios šiukšlės, kurias gaila išmesti, todėl jos supakuojamos į mažyčius maišelius.

SAM_1269.JPG

Užviriname 3l vandens. Arba sulaukiame momento kada vanduo beveik užvirė ir išjungiam arba palaukiam porą minučių, kol užkunkuliavęs pravės. Įdedame sietelį su arbata, uždengiame ir paliekame kelioms valandoms vėsti.

SAM_1271.JPG

Atvėsus arbatai iki kūno temperatūros sietelis su arbatžolėmis išimamas.

SAM_1273.JPG

Tiesiog kišat ranką į puodą ir žiūrit, ar vanduo tapo tik truputį šiltas, ar ne per karštas medui. Jei sudėsit į karštą, panaikinsit medaus gydomąsias savybes. Sulaukus tinkamo momento imam 9 šaukštus medaus su kaupu ir dedam į puodą.

SAM_1275.JPG

SAM_1276.JPG

Net ir maišant šaukštu susicukravęs medus tinkamai neištirpsta. Šiuo atveju paprasčiausiai įkiškite ranką į puodą ir gniaužykite medaus gumulus, kol jie pilnai ištirps.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ištirpus medui kombučia paruošta pilti į 4 litrų stiklainį ant grybo. Supilam arbatą su medumi,  gumele pritvirtinam popierinę servetėlę ir užsirašom datą, kada užraugėm (kad galėtume orientuotis ir neperrauginti).

SAM_1284.jpg

Grybas dažniausiai plaukioja paviršiuje, bet būna grimsta į dugną pajudinus ir viršuje augina naują – abu variantai reiškia, kad procesas vyksta ir viskas yra gerai. Priklausomai nuo kambario, kuriame laikysite, temperatūros, medaus kombučia rauginti nuo kelių dienų (vasarą) iki 2 savaičių (žiemą) ir ragauti ar jau tinkamo skonio. Žiemą stenkitės laikyti kuo šiltesnėje patalpoje ar prie radiatoriaus.

SAM_1283.jpg

Rašo, jog nuolat taisant kombučia tik su medumi, po kelių rauginimų grybas pradeda nykti ir jam reikia įpilti bent stiklinę cukraus kombučios arba pakeisti grybą paėmus iš cukraus kombučios. Aš naudoju vien medaus kombučia daugiau nei pusmetį ir grybas ne miršta, o sparčiai dauginasi (kameroje turiu atsarginį, jei šis numirtų). Jei jūs pastebėtumėte, kad jūsų grybas mažai gyvybingas, galite vieną kartą sutaisyti kombučia su cukrumi. Receptas panašus: užverdame 3,3 litrus vandens, dedam į sietelį 5 arb. šaukšt. juodosios arbatos (arba 9 pakelius), stiklinę balto cukraus, viską išmaišom, palaikom 15 min ir ištraukiam arbatą, leidžiam atvėsti, supilam ant grybo. Jei auginsite abi kombučias (medaus ir cukraus), tuomet galite karts nuo karto įpilti stiklinę išrūgusios cukraus kombučios taisydami naują medaus kombučią.

SAM_1263.jpg

Tradiciškai teigiama, kad gėrimui išrūgus suvartoti po stiklinę 3x/dieną per 3-5 dienas ir sutaisyti naują. Tačiau man tiek būna per daug, todėl aš paragavusi, jog grybas jau malonaus skonio, tiesiog kasdien siurbčioju tiesiai iš stiklainio per šiaudelį arba įsipilu stiklinę gėrimo, o likusią dalį palieku toliau rūgti stiklainyje. Pastačius stiklainį į vėsenę vietą jis fermentuosis lėčiau, tada galima ramiai suvartoti per kokią savaitę.

Arbatos grybą “apleisti“ galima maždaug 40-čiai dienų, tokiam laikui jam užteks “maisto“, tačiau laikant daugiau nei du mėnesius jis gali pradėti mirti. Nors man po dviejų mėnesių grybo “nemaitinimo“ jis priaugino labai gražių storų padukų, kuriuos net 4 išdalinau draugams ir dar pačiai liko.

Gerti prieš valgį, labai pagerins virškinimą.

Skanaus!

Tinklaraštininkė Edita Esenku

Prisijunk prie mūsų facebook grupės: “Gydomoji Tao Meilė, meditacija, sveika gyvensena“

Rekomenduoju:

moteriskos_dao_praktikos_nefrito_kiausinis

nefrito_kiausinis_dao

 

 

gydomasis_badavimas

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s